​Celoteh Ramadan 9 – Gejala awal puasa 

Saya ingatkan bahawa kulit adalah organ detox dan kulit perlu di gosok buang daki . Selain dari itu awas sabun mandi yang ada kimia ! Saya guna sabun buku glycerine yang ada bahan asli . Yang liquid soap banyak jugalah kimianya dan kulit orang puasa lebih senang serap kimia. Ini termasuk shampoo dan ubat gigi.

Saya tak guna ubat gigi yang ada flouride sebab ini sebenarnya racun pada badan kita . BIla saya tak sempat nak beli yang tanpa flouride, saya guna garam bukit saja sebagai ubat gigi .

Kita juga jarang fikirkan kimia yang sedia ada dalam air paip . Bagi yang mampu eloklah pasang filter luar rumah untuk tingakkan mutu air dalam rumah .

Semasa puasa ada beberapa gejala yang berlaku sebab badan membuang toksin antaranya :

1. Mulut berbau busuk

2. Kencing berbau busuk

3. Berak cair /lendir

4. Sakit kepala

5. Lenguh badan

6. Lidah berselaput putih

Ini berlaku awal puasa dan lagi banyak lemak seseorang lagi banyaklah gejala sakit -sakit detox ini. Semakin lama, semakin kurang gejala detox ini dan kita akan tahu bila kebanyakkan toksin sudah keluar bila lidah sudah tidak berselaput putih dan kita sudah kurang letih dan lenguh serta hilang sakit kepala .

Bagi orang yang tidak dapat puasa kerana ada pedih perut bila perut kosong , selalunya dia kena makan ubat tahan asid seperti cimitidine , famotidine dan lain lain ubat histamine H2-receptor antagonist . Ini langkah emergency sebab yang lebih baik adalah rawat secara rawatan ‘ bio-logical’ ie rawatan untuk pulihkan sebab . Antaranya homeopathy, acupuncture & herbs, bioresonance therapy dan lain-lain sepertinya. Memang memakan masa sekurangnya 3 bulan untuk betulkan jadi untuk puasa 2014 ini agak lambat sikit untuk jalani .

Bagi pengidap kencing manis dan darah tinggi dose ubat perlu di ubah dan masa pengambilan perlu di ubah. Bincang dengan doktor peribadi anda . Selalunya saya akan syurkan untuk kurangkan dos ubat hypoglycaemic pada waktu sahur sebab siang hari boleh jadi ‘hypo’ disebabkan tindakkan ubat . Tandanya adalah rasa lemah, gelap mata peluh sejuk dan rawatannya adalah air gula . Ini satu -satunya indikasi air gula dan tidak bererti gula perlu di ambil dalam makanan harian !

Bagi pesakit lelah, inhaler masih boleh digunakan semasa lelah ( ada beberapa pendapat dan ada yang kata batal namun saya lebih cenderung pada ia tidak batalkan puasa.)

Begitu juga suntikkan bila perlu.

Bagi orang puasa, memang akan alami tekanan darah yang rendah dari biasa , dan inilah sebabnya ubat darah tinggi perlu dikurangkan . Ini juga bererti jika orang puasa berdiri lama boleh gelap mata .

Elak berjalan dimatahari terik dan elak bersenam di awal pagi puasa, cuma bersenam pada waktu petang sebelum berbuka.

One thought on “​Celoteh Ramadan 9 – Gejala awal puasa 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s