Penyembuhan Jiwa

Dalam menerokai dunia penyembuhan saya telah selami banyak aspek kesihatan dan temui bahawa yang paling utama dalam mencapai kesihatan adalah kesejahteraan jiwa kita .

Bila kita dengar tentang orang yang mengalami bencana seperti perang atau keganasan dan bencana alam , saya sering teringat tentang sebahagian manusia yang terperangkap dalam dunia sengsara yang tidak ada kena mengena dengan faktor luaran.

Ia itu adalah kesedihan, kemurungan, kerisauan dan penderitaan yang timbul dari jiwa kacau diri sendiri .

Sedar atau tidak, kita yang mendidik dan membesarkan anak mempunyai saham dalam membentuk perasaan dan kesejahteraan anak anak kita dan satu hari kelak mereka akan menjadi dewasa yang aman damai penuh kasih sayang dan berupaya memimpin masyarakan kearah keadilan dan kesejahteraan ataupun mereka akan jadi manusia yang penuh dendam kesumat , kutukan dan kritis serta takut untuk bercakap benar dan bersikap sini dan negatif serta mudah melemparkan kata-kata kesat dan menguhukum .

Cuba niliai diri ini sekarang . Apakan suasan pembesaran diri ini ?
Adalah kita membesark dengan ibubapa atau penjaga yang menyebabkan trauma pada diri kita atau adakah kita dibesarkan penuh kasih sayang? Apa impaknya atas diri kita ? Adakah kita mampu disembuh dari trauma masa lampau kita

Sembuhkanlah jiwa diri kita dan berusahalah untuk meyembuhkan diri dan orang sekeliling yang meminta penyembuhan demi untuk masa depan kita dan generasi akan datang menuju kemanusaan yang sejahtera . Demi kebahagiaan dunia dan lebih penting lagi akhirat .

Jika kita tahu dari mana datang manusia yang jelek serta penuh sifat buruk kita akan kasihan mereka dan doakan mereka supaya dapat penyembuhan .

Ya Allah yang tuhanku ampunkanlah mereka dan ampunkanlah aku bila mereka atau aku bersikat bukan manusiawi yang bersih lagi bercahaya dengan Nur mu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s