Perjuangan di dunia Kemenangan di akhirat

Penulis jemputan menulis tentang penjagaan ibunya diakhir hayatnya

Oleh AIAM

Pengalaman menjaga arwah mak yang menghidap kanser multiple myeloma benar-benar menuntut komitmen, pengorbanan, kesabaran, dan toleransi yang tinggi dari kami sekeluarga. Pada peringkat awal, kami menghormati keputusan mak yang tak mahu dirawat dihospital dan mencuba kaedah alternatif orthomolecular medicine dengan seorang professor di ********.. Diet pemakanan, atur makan ubat, fisioterapi, infrastruktur kesemuanya kami sediakan dan disiplinkan sebaik mungkin. Tak cukup dengan itu, kami pastikan mak sentiasa berteman dan tidak berseorangan. Untuk itu kami sekeluarga akan bergilir mengambil cuti kerja termasuk menukar jadual waktu kerja.

Setelah keadaan kesihatan mak makin merosot, kami mengambil keputusan untuk menghantar mak ke hospital. Tahap kesedarannya merosot akibat kerosakan fungsi buah pinggang menyebabkan terlalu banyak toksik dalam badan. Dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi dan doktor menerangkan kepada semua ahli keluarga tentang kondisi mak yang sangat kritikal. Pada tahap ini semua rawatan yang diberikan oleh pihak hospital adalah berisiko dan kami diminta untuk memahami situasi ini.

Selama 2 bulan mak terlantar di ICU dalam keadaan koma serta disokong alat bantuan pernafasan kami tetap tak biarkan mak sendiri. Kami bergilir tidur di bilik menunggu yang disediakan bersebelahan wad ICU. Setelah itu kami menumpang menginap di balai pelawat yang disediakan pihak hospital. Kami ubah corak kehidupan untuk adaptasi dengan kehidupan baru tinggal didalam perkarangan hospital. Dalam keadaan mak yang tidak sedar itu, kami sentiasa bercakap-cakap dengan mak, memberi semangat dan perangsang supaya mak kuat dan cepat bangkit. Sedih. Dan setiap kali ke hospital saya akan diserang rasa risau, berdebar dan berat hati yang teramat sangat kerana kondisi mak yang sangat tidak stabil. Macam-macam boleh terjadi dan kami boleh kehilangannya bila-bila masa sahaja. Doa dan harapan tak pernah putus. Hanya pada Allah kami berserah.

Alhamdulillah, doa dan hasil usaha doktor berhasil apabila mak mulai sedar. Dia kemudiannya dipindahkan ke wad hematology. Pada peringkat ini lain pula cabarannya. Jika sebelum ini mak dalam keadaan tak sedar, sekarang dia sedar tapi tak berupaya. Ingatannya belum pulih. Fikirannya meracau. Sering kali dia tak kenal dengan anakknya sendiri. Dengan pangkal tekak dipasang alat tracheostomy, mak cuba bercakap walaupun tanpa suara. Komunikasi sangat sukar dirasakan. Pernah beberapa kali mak marah dan merajuk sebab tak ada yang faham permintaannya. Memujuknya pun bukan mudah. Keberadaannya membatasi apa yang diinginkannya. Terkadang dia rasa lapar dan haus. Teringin makan itu dan ini. Namun tak ada yang dapat kami berikan kerana dia masih diminta makan melalui Ryle’s tube. Andai saja dia tau yang kami pun tak pernah mau menyekat keinginannya.

Sementara mak di wad hematology, kami diminta untuk belajar cara-cara penjagaan dan mengurus mak. Dari memberi susu melalui Ryle’s tube, sedut kahak, fisioterapi, dan lain-lain. Setelah hamper 2 bulan keadaannya beransur membaik. Sedikit demi sedikit ingatannya mulai pulih, boleh mengangkat tangan, melakukan sedikit pergerakan dan sebagainya. Doktor kemudiannya menyarankan supaya mak dipindahkan ke Hospital Rehabilitasi untuk latihan mobiliti. Disana mak dijadualkan mengikuti fisioterapi, speech therapy, occupational therapy. Dalam masa tak sampai 2 minggu mak telah mampu berjalan menggunakan walking frame. Mak sangat gigih dan nak cepat pulih. Tak sabar nak bermain dengan cucu-cucu katanya.

Langit tak selamanya cerah. Satu hari mak batuk berdarah. Cemas dengan keadaan itu, mak dihantar semula ke unit kecemasa hospital. Setelah beberapa jam diperiksa, doktor membuat keputusan menahan mak di wad hematology kembali. Ujian kahak dibuat untuk memastikan keadaan mak. Doktor khuatir mak dijangkiti tibi. Setelah beberapa hari keadaan mak makin merosot dan lemah. Keputusan ujian menunjukkan mak diserang virus pseudomonas. Sewaktu tekanan darah dan kandungan gula dalam darah mak mendadak rendah, doktor memberitahu mak diserang strok. Mak kembali tak sedar. Kata doktor keadaan mak sangat tenat. Ada kemungkinan berlaku kerosakan pada saraf otaknya. Tak banyak yang mampu untuk doktor usahakan. Geram dengan kenyataan dari pihak doktor yang seakan tak mahu berusaha lagi. Layanan dan kepekaan dari jururawat juga dirasakan mulai menurun.

Kami tak patah semangat. Kalau tak ada yang mahu tolong menjaga kami akan ikhtiar cara kami sendiri. Mak pernah lalui saat sukar lebih dari ini. 2 bulan di ICU, mak masih tetap bangkit. Mak kuat. Kami percaya mak kuat. Kami upah jururawat peribadi untuk sama-sama bantu menjaga mak. Badan mak yang bengkak-bengkak mulai surut diurut jururawat peribadi. Luka bedsore juga cuba untuk dikawal. Tapi Allah sudah lama terlalu rindu untuk menjemput mak. Mak akhirnya pergi pada hari terbaik untuk dia menghadap penciptanya.

Alhamdulillah, kami lalui semua ujian ini dengan berlapang dada. Bukan hanya pesakit kanser yang harus berjuang seorang diri melawan penyakitnya. Orang-orang sekeliling juga harus turut sama memberikan sokongan yang terbaik selagi mampu dari segi masa, kewangan, fizikal, emosi, spiritual dan sebagainya. Setiap apa yang telah ditentukan akan tetap akan berlaku. Namun kita dituntut untuk terus berusaha mencari penawar dan berikan yang terbaik dalam setiap masa disamping sentiasa berdoa penuh pengharapan supaya semua kesulitan diberikan jalan keluar yang terbaik. Dan Allah pasti akan berikan yang terbaik.

Panas badan, panas baran

Heat

PENDEKATAN HOLISTIK MERANGKUMI FISIOLOGI, PATHOLOGI DAN SPIRITUAL

Soalan dari pembaca

Saya ada beberapa masalah dan boleh saya minta pandangan Dr?

1) Badan saya sentiasa panas tapak tangan, kepala dan seluruh badan walaupun dalam keadaan saya sihat (tak demam dan sebagainya). Saya alami benda ni sejak saya kecil dan sampai sekarang.

Jawapan :
Panas pada tapak tangan kepala dan seluruh badan bererti ada pengaliran tenaga yang mungkin mengalami ‘block ‘. Individu ini kena lakukan ‘grounding ‘ ia itu dia kena banyak berjalan ditanah tanpa pakai kasut dan elok juga mandi sungai atau laut . Boleh juga dibetulkan dengan latihan nafas , untuk yang ini perlu jumpa pengamal yang faham caranya .

Therapi yang guna meridian seperti acupuncture dan moxibustion boleh juga meleraikan sekatan energi yang ada .

Dari segi fisiologi ada kemungkinan BMR individu ini tinggi dan ini menyebabkan panas . Perlu juga diperiksa darah untuk ujian fungsi thyroid untuk pastikan tidak ada penyakit hyperthyroid.

Dalam keadaan menopause ‘hot flash’ berlaku sebab perubahan hormonal namun ada juga yang berpendapat ia disebabkan pengaliran vital force dari bawah ke atas yang menambahkan creative energy individu berkenaan

Ia juga berlaku pada sesetengah invidivu semasa solat . Bila ia berlaku semasa solat, ia mungkin ‘healing energy’ yang pulihkan emosi dan mental individu itu . Sering berlaku apabila individu itu telah hadapi situasi yang kurang menyenangkan dan berlaku juga bila individu itu banyak layan orang . Dalam kes ini , ia sebenarnya baik dan akan stabilkan semula aliran tenaga, ( kuasa hayat ) dalam badan .

Individu yang ada ‘healing energy ‘ anugerah Allah swt juga alami keadaan tangan panas serta kepala panas dan penyelesaiannya adalah individu ini perlu gunakan anugerah Allah ini untuk rawat orang yang perlukan .

Soalan :
2) Saya seorang yang panas baran. Saya mudah naik angin hanya disebabkan oleh perkara yang kecil. Saya sedar perbuatan saya salah ketika saya melenting tu, tapi selalunya saya gagal mengawal perasaan marah saya ketika itu. Selalunya bila marah saya dah reda, saya akan menyesal yang teramat sangat.
Saya dah berusaha dan berdoa untuk tidak cepat marah bertahun-tahun lamanya, namun masih belum berjaya.

Jawapan
Bila dikaitkan semula dengan rasa panas tadi , eloklah periksa fungsi thyroid melalui ujian darah .
Jika tidak ada masaalah hyperthyroid maka lakukan grounding seperti di atas .
Ada banyak remedi homeopathy yang boleh tangani situasi ini dan boleh jumpa pengamal untuk rawatan

Jangan amalkan makanan panas seperti habbatusaodah ginseng dan halia .

Dari segi amalan , banyakkan selawat dan astaghfar .

Orang yang berfikir

Saya bukan uztazah tapi saya seorang yang berfikir . Dalam Al Quran orang yang berfikir disebutkan sebagai Ulul Al Bab .

” Dalam kejadian langit dan bumi serta malam dan siang ada petanda bagi orang yang berfikir ”
Berbunyi ayat dalam surah Al Imran 190.

Kebolehan berfikir mungkin milik semua manusia tapi sebenarnya ada banyak rintangan dan halangan dari berfikir secara waras .

Kebolehan berfikir sepatutnya boleh memberi kita pedoman untuk pilih tindak tanduk dan kata-kata serta amalan yang baik dan benar .

Halangan yang paling utama adalah rutin, kebiasaan , adat, dan ilmu yang di suapkan kepada kita dari ibu bapa, guru dan pensyarah serta majikan .

Halangan kedua adalah pengalaman kita serta persepsi kita berdasarkan pengalaman .

Halangan ketiga adalah kimia neurotransmitters dalam otak serta keadaan kesihatan mental kita

Halangan ke empat adalah kepentingan kewangan harta dan pangkat yang boleh menyebabkan kita pertahankan yang batil dan ini berkait rapat dengan nafsu dan ego .

Banyak lagi halangan halangan yang ada dan mungkin saya pun terjejas dengan halangan namun dari banyak aspek saya berani dan sanggup menentang arus, demi mempertahankan kebenaran yang saya nampak sebab saya mahu tergolong dalam kategori
“orang yang berfikit ”

Orang yang kagum atas ciptaan Allah swt yang tidak menjadikan apa-apa dengan sia-sia .

Orang yang boleh cari hikmah dalam setiap kepahitan kehidupan yang dialami di dunia fana ini .ImageOran

Nak bersalin dimana ?

Caricature drawing by Korean ArtistBaru-baru ini sebuah yahoogroups doktor-doktor dikejutkan dengan kematian seorang ibu yang juga kaunselor kesihatan meningal dunia selepas bersalin dirumah disebabkan pendarahan ( post partum haemorrhage [PPH] ). Kebetulan pula rumahnya di Setapak. Semasa saya mengandung anak ketiga , saya bertugas di Klinik Kesihatan Setapak dan tinggal di Setapak Gardens. Saya memang buat pemeriksaan mengandung di klinik ibu di Setapak dan ada menempah bidan kerajaan sebagai langkah berjaga-jaga , just in case saya tak sempat dikejarkan ke Hospital KL semasa nak bersalin. Pada 26 hb October 1982 awal pagi sebelum subuh saya mula sakit nak bersalin dan pada pukul 7 pagi sakitnya terlalu kuat dan dalam keadaan mungkin hadapi traffic jam, suami saya jemput bidan kerajaan kerumah dan saya mengalami home birth untuk anak saya ketiga. Mujur bidan kerajaan terlaltih itu amat cekap sebab, nak jadi cerita, anak saya susah nak keluar dan bila dah nampak kepala , masuk balik . Selepas ini berlaku kali ketiga bidan sedari bahawa ada tali pusat keliling leher bayi menghalang kelahirannya. Dia pun potong tali pusat yang belit sebelum keluarkan baby. Baby keluar pucat lesi hampir biru dan sudah tentu Apgar score rendah saat itu. Namun kecekapan bidan itu memulihkan bayi. Suami saya Dr Jaafar telah membuat suction dan sama-sama mereka pulihkan bayi. Syukur anak saya tidak ada cacat dan kini seorang pemuda salih serta tampan dan hebat kariernya . Bila saya kenang semula kisah ini,  timbul kesedaran bahawa saya perlu banyak bersyukur bahawa keputusan saya untuk bersalin dirumah tidak menyebabkan kematian anak saya . Kini anak saya ada dua  yang mengandung. Anak bongsu mengandung anak sulungnya, anak sulung saya mengandung anak ketiganya . Memang saya minat home birth tapi,  dengan protokol cara gestapo pihak hospital dimana mereka dengan mudahnya mangambil baby untuk di masukkan ke NICU atas apa-apa alasan dan memberi antibiotik pada saat itu menyebabkan ramai ibu tidak mahu bersalin dihosital kerajaan . Apa pula halnya dengan hospital swasta?. Kawan sekolah saya Allayarham Dr Fik meninggal sebab post partum hemorrhage (PPH) selepas bersalin di hospital swasta. Hospital itu tidak lengkap untuk deal dengan PPH dan telah menghantarnya ke hospital kerajaan, sebelum sampai beliau sudah meninggal . Bukanlah semua kes begini, kebanyakkanya selamat tapi facilities yang paling lengkap di hospital kerajaan.  Memang saya utarakan dalam yahoogroups tersebut , kalau ibi-ibu nak bersalin dirumah, kerajaan kena jadikan ia seselamat yang mungkin. Maternal mortality antara garis ukur WHO dalam menilai sistem kesihatan Negara dan KKM amat peka dan memantau Maternal Mortality dan saya disaat ini tetap menyuruh anak-anak saya bersalin di hospital kerajaan . Saya harap saya akan ada disisi mereka untuk menghalang taktik-taktik gestapo seperti melakukan episiotomy walapun tak koyak dan memberi pethidine serta anaesthetic walaupun tak perlu..

Can you respect those with different beliefs, views?

I am better than you!

 

 

In coaching we learn about frames. The frame I am focusing on today is the one about Invalidation which DISEMPOWERS and Respect which EMPOWERS.

Here is an example:

Supposing I am from religion A. Of course I think religion A is the best and, I may be right then again, who am I to tell you religion A is better than religion B?  The same goes for schools of thought, political views and different groups.

You definitely cannot stop yourself from having a personal bias towards the group you belong to.  Even when you are of one sex, you sometimes think the opposite sex is NOT so good..

Sometimes you even begin to wonder. Why is it there is so much disagreement and so many people going around thinking they or their group or their school or their religion is the best?

Here is some food for thought:

The Quran says:

“O mankind! We created you from a single (pair) of a male and a female, and made you into nations and tribes, that ye may know each other (not that ye may despise (each other). Verily the most honoured of you in the sight of God is (he who is) the most righteous of you. And God has full knowledge and is well acquainted (with all things).” AlHujurat 49:13 Yusof Ali translation

How does one get to know one another without respecting the others’ beleifs, opinions, customs , religions, views, schools of thought etc?

That is where respect comes in.

We respect the ‘other’ and out of that respect , we get ‘respect’. We then get dialogue, we then get interaction and, each will know the other. With a purity of the heart, the meeting of the minds, the meeting of the hearts will give birth to that which is better and bigger than either party.

So with that I leave you .

No more mine is better than yours, my God is better than yours, my views are better than yours.

Instead it is about sincere respect and out of this, dialogue begins and a true discussion, may WISDOM then be the winner!

 

 

Watch your filter!

To be human is to be prejudiced. We get used to seeing things in a certain way. At times we do not even notice we are seeing something from a certain perspective. It is like forgetting you have sunglasses on and thinking that the day has become dark!
So we see somebody behaving in a certain way and we link it back to our own behaviour and we usually know why we do something- usually, but not always. We then equate what the other person did with a hidden intention within that other person. Worse still, we then use our perception to make an accusation and maybe we are right but, maybe we are wrong!
Have you done that lately? Have you accused somebody of showing off? Of wanting a free ride, or of trying to impress? Do you know or, is it a perception based on your own view point which includes your filters?
It matters if you work with people, it also matters if you are a doctor and even more when you are a homeopath to know you have filters and know when you are being opinionated and when you are being objective in your recording the symptoms and signs of the case.
As an example, a patient starts to bat their eyelids at you and you immediately go on your guard because you think she is flirting. It turns out she has dust in her eyes. So the filter you have is your past experience of other women who bat their eyelids at you!
Another example would be when a person is good at something and demonstrates what they are good at. You immediately think: “Show off! ” It may just be that the person is just being her/him self and does not even think very much of what he/she is good at, simply because it is part and parcel of him/her.

So the point I am driving at is, to be aware of your filters, do not make assumptions and worse still accuse people based on your interpretation of their behaviour. Ask if you need to and find that person’s reasons, not the ones you think are that persons reasons!

Gems and Opportunities.

As a human creature, we truly like positive feedback and just hate negative feedback. Bosses in general expect their subordinates to appreciate their negative feedback and “improve”. Actually, it does not work that way. It is demoralizing and an extreme put down especially when the subordinate in question is hardworking and does his/her best within their human limitations.
The subordinate needs to feel appreciated for their hard work. They also need feedback that should be something like this: ” You know how I marvel at the amount of work you have done to ….! And, here is some feedback on how you could be more effective. So and so is not too happy with the way you did ….., and this has been echoed by some others too… maybe you could change your strategy….What do you think, can you come up with a different way of handling these people or, do you need my suggestion?” All said with a twinkle in the eye and compassion in the heart , with a sincere desire to help the hapless subordinate.
This is a coaching style of leadership that could move a level three personnel who micromanages because he/she thinks he/she is the only one who can do the job to someone who will let go of total control and learn to trust those working under him/her.