Projek Detox Ramadhan dan Spa Muslimah Masjid Tanah

spamuslimah
Semasa bulan puasa untuk beberapa tahun yang lepas , dengan perbincangan antara saya dan anak saya, kami telah merancang menu detox untuk bulan Ramadhan khusus untuk meraih manfaat paling optima dari puasa yang dikenali sekarang ini sebagai intermittent fasting .

Sejak minggu kedua puasa, selama seminggu saya telah mengambil diet detox dimana saya tidak mengambil:

1 gula
2.kaffein
3.Tepung putih /nasi putih
4.Daging ayam/lembu
5. garam tablesalt ( ini memang sudah lama saya tidak ambil sebab guna garam bukit, tapi makanan luar tetap ada ! )
6. Benda bergoreng ( deep fat frying ) , yang tumis sikit ok
7.susu lembu

Disebaliknya saya makan :

1.Buah kering, fresh
2.Seeds and nuts
3. Brown rice, tepung whole meal, bihun perang, kentang
4. Kacang dhall, black eye beans, tofu , telur ayam kampung
5.sayuran
6. Liver detox ( sebelum makan )
7. Al Manna, Udo’s Oil, Madu , Chlorella , Enzymes
8. Herb tea , Chamomile , Roiboos , Green tea
9. Fruit blends
10. santan

Cara masak: grill, slow cook, rebus, saute

Pada mulanya memang saya mendapat sakit perut, lenguh badan dan loose stools. Ini tidak berlaku semasa saya belum ambil diet begini. Selepas semiggu, yang paling ketara adalah penurunan berat badan sehingga 3 kilo . Minggu pertama puasa semasa makan makanan biasa, sedikit pun tak turun!

Memang saya lakukan senaman selama 30-60 minit, 2-3 kali seminggu dan saya kekalkan ini dalam bulan puasa .

Manfaat yang paling baik dari menjaga pemakanan begini adalah menyahkan toksin yang ganggu tugas dan fungsi sel badan . Semoga dengan badan yang lebih sihat akan permudahkan tugasan sebagai hamba Allah swt .

Bagi yang ingin mengikuti, perhatian bahawa selepas minggu pertama, makanan daging dimakan semula, cuma kalau boleh, dari daging organic .

Memang kita akan nak pada benda manis dan saya hilangkan kehendak pada benda manis dengan mengambil buah tin (figs) serta korma .

Makan biar sampai hampir kenyang, jangan hadkan porsi tapi janganlah makan sampai tak boleh bangun !

Makan pula tiga kali, berbuka, supper dan sahur . Untuk supper saya hanya makan paling ringan, sek sahaja dari nuts atau minuman berkhasiat . Saya ada guna organic multigrain powder.

Semoga perkongsian ini akan mejadi sumber inspirasi untuk pembaca supaya tingkatkan mutu kesihatan, bukan dengan ubatan instan atau makanan tiruan tetapi dengan pemakanan yang sihat dan asli bersih dari kimia.

Spa Muslimah dibawah Light of Healing Treatment and Training center telah ditubuhkan beberapa tahun yang lepas dan dikendalikan oleh Puan Maryam . Syarikat ini milik bersama saya dan anak saya .

Di Spa Muslimah kami memang berusaha untuk memberi perkhidmatan yang menolong individu mendapat kesihatan jasmani dan rohani .

Antara projek Spa Muslimah adalah bahan penjagaan kulit normal dan sakit. Produk home made yang dihasilkan bebas dari bahan kimia yang toksik .

Project seterusnya LOHTTC adalah taska yang akan meningkatkan akhlak, emosi dan jasmani anak -anak dibawah jagaan kami .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s