Kaitan mikrobiota usus dan emosi serta pembelajaran

 

brain gut emotions

Tentang microbiota perut dan kaitan dengan emosi mendapat perhatian dan ada ibu/bapa yang telah terfikir ada kemungkinan anak mereka terlibat .

Bayi yang lahir ceaser atau makan antibiotic berulang boleh terjejas microbiota usus

Microbiota usus boleh mempengaruhu neurotransmitter dalam otak contohnya GABA dan Dopamine.
Bila ada gangguan ini , fokus dan tumpuan serta emosi dan tidur mungkin ternganggu .

Bagi bayi anak yang sedang membesar ia menganggu fokus serta emosi yang bawa kepada masaalah perkembangan otak .

Cuba lihat pada najis:

Cair sangat ? Sembelit ? Bau masam? Bau kuat ? Warna pelik ?

Mungkin microbiota dalam usus tak betul !!!

Tengok juga pada selera dan pemakanan !

Kurang selera? Salah pilihan makanan ( manis dan junk food ) , hanya nak yang bland? Tu menunjukkan ada masaalah penghazaman dan microbiota usus .

Loya muntah ? Ya mungkin masaalah usus .

Usah dikhuatiri, ada jalan keluarnya :

Untuk ibu yang mennyusukan anak , makan mananan fermented seperti tempe ( raw), kefir, yoghurt dan kimchi .

Ada juga masaalah allergi yang lain pun satu kemungkinan , contohnya eczema, asthma , sering batuk dan lain lain !
Ambil probiotic , ( pilih yang tempatan lagi baik )
Ambil prebiotic seperti Al Manna dan Tayebat.

Untuk anak lebih dari 6 bulan berikan supplement Al Manna dan Tayebat
Untuk masaalah yang agak berat seperti global speech delay atau dyslexia , autism eloklah ambil juga rawatan Homeopathy dan lain lain yang boleh membantu .

Makanan yang ada probiotic tempatan. Ini berkaitan dengan dua posting saya sebelum ini
Microbiotic yang wujud dalam usus manusia ada lebih dari 1000 jenis dan.berbeza dari satu tempat ketempat lain, bergantung pada bakteria yang wujud keliling.

Yang anehnya, bakteria yang bawa penyakit pada satu kaum mungkin baik pula pada kaum lain.
Contohnya, sejenis bakteria yang dikaitkan dengan Crohn’ s disease di barat telah ditemui dalam usus hunter gatherer kaum nomadic di Afrika dalam keadaan.mereka sihat walafiat.

Maka sebab itu saya kurang nak syurkan produk probiotic yang import.

 

Tempe, kena makan tanpa masak..orang jawa pandai makan macam ni. Boleh juga tumbuk buat sambal.

Tempoyak jangan masak juga.
Kalau masak, bakteria probioticnya akan mati.

Al manna dan Tayebat ( boleh diorder online dari: https://www.facebook.com/naturalprebiotic ) pula adalah prebiotic dan akan biakkan bakteria baik yang sedia ada dalam usus kita.

Jika ada yang buat yoghurt atau kefir sendiri, menambahkan sedikit serbuk manna akan hasilkan yang banyak bakteria baik

 

 

Susahnya nak makan sihat !

Image

Spectrum of Life (SOL) dibuka secara soft launch dan saya mula menganalisa keputusan ujian QFA dan Esteck . Rupanya semakin banyak yang saya analisa semakin saya dapat lihat kesan pemakanan atas biological terrain . Pengambilan karbohidrat dan daging yang tinggi tanpa imbangan dengan sayuran dan buah akan mengubah biological terrain tisu badan kearah ‘acidic .’ Kurang mineral juga akan menyebabkan ‘acid’ dan ini akan menyebabkan tulang mengalami proses kurang mineral juga dan senang dapat lenguh badan. Pengambilan banyak ‘junk food’ rosakkan penghazaman dan saya dapat lihat kesan makan ‘junk food’ keatas kesihatan perut, hati , kidneys dan sistem immune . Mungkin ada yang bengang dan buntu bila saya suruh ubah cara makan .

Disini ada satu cadangan untuk kurangkan pengambilan tepung putih . Cuba resepi pancake saya ini :

High Protein pancake
High Protein pancake
  • Satu senduk tepung putih( ya tepung putih sebab senang dapat dan murah, kita modify dengan menambah ramuan setersunya),
  • satu senduk multigrain instant mix ( boleh beli dari kedai organic )
  • sebiji telur, baking powder 1 sudu teh ( kalau takut aluminium contamination cari yang dari kedai organic )
  • 2 sudu  gula merah atau madu,
  • 1 paket susu kambing (20 gram) ,
  • air untuk jadikan ‘dropping consistency ‘ ,
  • 2 sudu besar minyak kelapa sawit,
  • garam bukit 1/2 sudu teh dan gaul atau masukkan dalam blender sehingga sebati

Panaskan saucepan dan minyakkan dengan sedikit virgin coconut oil tuang satu senduk dan tutup sehingga berlubang-lubang dan terbalikkan . Warna coklat muda dah boleh angkat . Makan dengan madu asli . Untuk variasi , masukkan kobis atau carrots yang telah disagat halus tapi jangan maniskan , ie savoury pancake ala Korean pancake . Kalau tak jumpa Multi Grain Instant mix , gantikan dengan oats atau soya powder . Ini sarapan yang high protein , banyak khasiat dan sedap !!! Yum yum !

Makan !

Saya nak ceritakan sedikit tentang apa yang sering di amalkan di kalangan pesakit tentang makanan, statement-statement yang mereka buat berkenaan dengan makanan:
1.  “Saya makan hanya sekali sahari, macam mana boleh gemuk nie?

Jawapannya :
bila tanya balik, dia makan nasi dan lauk sekali dalam sehari, makan waktu malam, lepas itu terus tidur, dan sepanjang hari makan jajan, makan kuih, makan kacang, makan biskut dan minum air manis..
Oooi kawan, satu air tin mengandungi 7 sudu teh gula bersemaan dengan 210 kalori
sama dengan sepinggan nasi!

2. Baru tadi seorang ibu membawa anak montel nya , sakit kepala…ibunya kata macam mana
gemuk ni, makannya tidak!

Selanjutnya:
Anak ini ada minum air tin? makan jajan, biskut, kuih??

Ibunya menjawab: Oh tu laa yang dia makan!

Saya : Buang air besar?

Ibunya : Tak lawas!!!

Dalam hati : Alamak macam mana nak betulkan sakit kepalanya ..sebab musabab, kurang zat,

lebih toksin dari makanan tiruan! Gemuk kenapa, makan makanan yang berkalori tinggi tetapi
kalorri kosong. Kta sebut makanan yang kurang vitamin dan zat galian serta serta sebagai
kalori kosong sebab yang kita dapat melalui makanan ini semata-mata kalori(.eer aper dia
kalori, ia adalah ukuran tenaga yang terkandung dalam makanan..tetapi kalau tidak dibakar
menjadi tenaga, ia menjadi lemak!! Karbohidrat=4 kalori setiap gram, protin =4 setiap gram,
lemak=8kalori setiap gram.)

Ada lagi sebab kita tidak galakan memakan satu  dalam sehari. Badan akan pergi ke
*fasting mode*. Ini bererti badan akan tidak mahu belankakan *energy* sebab ia sangkakan
kita dalam keadaan kemarau dan tidak cukup makanan, jadi badan conserve energy dan
akan menukarkan kalori dari makanan menjadi lemak. Akibatnya, kita akan rasa letih tak
bermaya dan tetap gemuk! Juga kalau kita makan hanya sekali sehari , kita akan kebulur dan
makan banyak, maka penghadzaman tidak baik dan, juga, banyak dari yang kita makan
bertukar menjadi lemak dan tidak bertukar jadi tenaga. Lepas makan terus flat dan tidur, lagi
parah sebab tidur lepas makan juga menyebabkan badan kita menukarkan kalori menjadi
lemak!!!
Sebab apa saya syurkan jangan makan lebih lewat dari 7.30 malam? Supaya badan kita ada
banyak masa untuk process semua makanan yang telah dimakan waktu siang dan badan
dapat uruskan pembuangan bahan buangan dengan baik! Kalau kita asyik makan saja,
badan tidak cukup masa untuk pembuangan waste product dan akan terkumpul berbagai
toksin dalam badan.

Sugar beet

Tadi ke pasaraya dan jumpa sugarbeet! Sugarbeet memang makanan yang ada banyak khasiat tapi ramai tak tahu kita boleh buat jus dari sugarbeet. Saya belajar makan sugarbeet semasa belajar di Mesir dan orang Mesir akan rebus dan hiris serta letakkan sedikit minyak zaitun, garam dan lemon . Sugarbeet boleh dibuat jus tanpa masak . Tadi saya buat jus. Basuh bersih dan berus, potong dan masukkan dalam juicer. Kalau tak ada juicer, masukkan dalam blender dan tapis . Campur dengan jus epal dan carrots. Jangan buat pekat sangat sugarbeet sebab akan jadi kelat. Air kencing dan najis mungkin jadi merah jadi jangan terperanjat ! Nak baca lebih sila baca artikel dari Yahoo News ini:

http://voices.yahoo.com/15-health-benefits-beets-fight-cancer-more-805501.htmlBeet